Saturday, June 26, 2010

Tahajjud Cinta

"Jadikanlah CINTA pada RABBmu awal dari segalanya..
Biarkan kekuatan CINTA itu yang mendenyutkan nadi hidupmu..
Syukur menjadi deru juangmu..
dan jika bukan kerana CINTA, tentu lelah kaki ini melangkah.."

Bismillahirrahmaanirrahim

Ku genggam semilir malam
Tika rembulan menyinari
Lalu ku menadahkan
Kata cinta nan suci
Dan akan ku hembuskannya
Tika malam syahdu

Kerana dalamnya
Kasih sedalam lautan
Setinggi mentari
Tak mampu digapai
Oleh khayalan insani
Cuma dinaluri

Katakan bara melecur diri
Bisa memercik jalan nan luka
Dengan selasih (zikr) balut pedih ngeri
Tiada berpaling setia

Adalah sejarah jadi saksi
Bulan bintang menghangat kasih suci
Kita pun terpaut dan bersatu
Dalam bebayang mimpi berseri

Ku layarkan asmara
Di pelabuhan setia
Akan ku rentangkan
Sang pelangi suci
Yang pastinya anggun di hati
Bertamu di kalbu
Cerita cinta.

Bismillah. MasyaAllah, Yang Maha Perkasa Al- Aziz itu punya kekasih.. Nabiul Rahmah Rasulullah Muhammad S.A.W. Sifat pemilik hati yang mana kita pemegang jasad ini sendiri tak mampu memegangnya. Maka, yang mengalir cerita cinta dalam hidup kita itu rupanya tanda rahmat Allahurabbuna kepada kita… hamba ciptaanNya. Gementar, bila ingin bercerita tentang cinta. Perasaan yang halus, indah,lembut dan murni tetapi membawa penghasilan yang teguh, kuat, yakin dan infiniti. Menjadi Melayu aku dibesarkan dengan cerita cinta ala India, Barat dan China. Seolah-olah mewakili Melayu,cerita cinta ala Barat dan India senantiasa mendominasi perhatian rakan dan keluarga.

Menjelang usia matang aqal kini, aku memahami.. bukankah cerita cinta itu milik kita? Tiada sesiapa yang berhak dan mampu, menyuruh atau melarang kita mencintai sesiapa atau apa pun, jika kita pemilik jasad tidak bersetuju.Hidup tanpa mengenal perasan cinta pastinya sukar. Entah bagaimana caranya dan kepada siapa atau apa.Yang pasti tanpa cinta hati manusia akan mati. SubhanaAllah, telah Allah hidayahkan rahmatNya dengan diberiNya merasai perasaan 'jatuh cinta'. Tetapi, untuk apa?

Kenali tanda2 kita telah jatuh cinta dengan pasti. Mungkin sama dan mungkin berbeza untuk setiap diri individu. Antara perkongsian yang boleh mungkin. Cinta adalah rasa hormat (respect), rasa kasihsayang (love), rasa suka dan menghargai(appreciate), rasa sedih bila kehilangan atau ditinggalkan, rasa risau dan takut bila dimarahi atau dibenci, rasa rindu yang selalu ditangisi, yang kita percayai dan yang mana letaknya rasa kebergantungan dalam hidup kepadanya

Familiar kah kita dengan cerita cinta Abu Bakar, Bilal Rabah, Abdullah Zaid dan lagi dan lagi terhadap Rasulullah Muhammad S.A.W.. Cerita yang membawa kita menyusuri kekuatan sebenar cinta apabila ianya sebenarnya di rasai.

Cerita cinta Abu Bakar sebagai sahabat dari kecil, anak pembesar Makkah penjaga berhala Kaabah bersama mengembala kambing dengan Muhammad S.A.W sehingga akhirnya menjadi penganti Baginda setelah kewafatan rasul Allah itu sebagai khalifah Amirul Mukminin (Ketua Orang2 Beriman) yang pertama. Bagaimana dia menahan segala dugaan, kesakitan, menghabiskan harta dan lagi himpunan cerita tanda kasih sayang dan cintanya.
Cerita cinta Bilal Rabah. Walau hamba manusia, cinta itu tetap hak dirinya. Allah anugerahkan susuk tubuh mekar afrika-arab untuk cerita cintanya dia di siksa kejam, berperang berani tetapi akhirnya berpindah ke Syam setelah pengsan berkali-kali kerana terlalu rindu ketika mengucapkan kalimah cinta Muhammadur Rasulullah didalam laungan azannya selepas kewafatan Muhammad S.A.W. Begitu juga Abdullah Zaid yang berdoa agar dia tidak lagi merindui wajah kekasihnya ketika melihat wajah jenazah Muhammad S.A.W dan di jadikan Allah buta matanya setelah itu.

Itu sebenarnya cerita cinta dan rindu. Cerita cinta dan kuasanya bila ianya benar-benar kita rasainya. Tapi, yang pelik ini bukan stereotaip cerita cinta yang selalu menyaji halwa pancainderaku. Terutama dengan persekitaran tanah air ini. Seringnya, cerita cinta Adam mencari Hawa. Cinta nafsu yang mengasyikkan jiwa. Kesetiaan kepada kekasih sehingga sanggup merenang lautan api. Biar hilang maruah, keluarga, sahabat atau apa saja. Asalkan dapat ‘memiliki’ yang dicintainya.
Sedarkah kita…Cinta AbuBakar, Bilal dan Abdullah pada kekasih Allah tercipta dlm kuota mereka sebagai sahabat. Ya, cinta sahabat! Berapa banyak cerita cinta agung tentang persahabatan yang dapat kita teladani. Terutamanya dalam bersama melunaskan amanah Allah di dunia internet tanpa sempadan kini.

Ingatlah! Aku dan kalian. Allah izinkan kita 'jatuh cinta' supaya kita faham dan merasai tandanya. Tujuannya tidak lain selain dari mencari perasaan cinta itu kepada apa yang Allah tentukan. Pada Allah Al-Aziz, Habibullah Muhammad S.A.W, diri, Ibu dan bapa serta kaum muslimin semuanya. Hati takkan hidup tanpa cinta.

Islam adalah cara hidup. Sesuatu yang tetap relevan dulu, kini dan selamanya. Atas dasar itu,aku kongsikan bersama kalian, keutamaan turutan cinta dalam hidup aku berlandaskan panduan Allahurabbuna.

"Wajah-wajah (orang-orang mukmin) pada hari itu berseri-seri, kepada Tuhan Nya mereka melihat."
Surah al-Qiyamah (75:22-23)

" Banyak muka pada hari itu berseri-seri, tertawa dan gembira ria, dan banyak (pula) muka pada hari itu tertutup debu, dan ditutup lagi dengan kegelapan."
Surah 'Abasa (80:38-41)

"Sesungguhnya orang-orang yang menukar janji Allah dan sumpah-sumpah mereka dengan harga yang sedikit, mereka itu tidak mendapat bahagian (pahala) di akhirat, dan Allah tidak akan berkata-kata dengan mereka dan tidak melihat kepada mereka pada hari kiamat, dan tidak pula akan mensucikan mereka bagi mereka azab yang pedih."
Surah Ali Imran (3:77)

Wa'iyyazubillah. Biar hilang cinta dunia yang bersifat sementara. Takkan terbanding bila Yang Maha Penyayang dan Pengasih menoleh benci di akhirat yang kekal abadi.

Allahu'alam. Illaliqa'. Wassalamu'alaikum warrahmatullah.

sumber: http://muhammadshaifulbahri.blogspot.com/2009/12/cerita-11-tahajjud-cinta.html

No comments: